11.7.2016

Kutistemuovia.

Jeppis jepulis. Elikkäs homman nimi on kutistemuovi. On jo pitkään ollu tarkoituksena kokeilla kyseistä tavaraa ja nyt päätin aloittaa mokoman testailun. Kävin Sinellistä ostamassa mustaa kutistemuovia (sitä on saatavilla myös kirkasta ja valkoista). Arkkien kappale hinta on heillä huimat 2 euroa. Pähkäilin, että millä ihmeellä saisit kyseiselle mustalle pohjalle luotua valkoista kuviota. Kysyin asiasta ja heillä siellä oli myynnissä valkoisia geelikyniä. Merkkinä mainittakoon Gelly Roll. Pyysin myös ohjeet mukaani, sillä ihan sokkona tuota askartelua ei voi tehdä. Seuraavaksi hieman tekovaiheita:

 Elikkä ajattelin tehdä hieman okkultistisemman riipuksen itelleni eli niin sanotun Ouija-osoittimen. Aloitin hahmottamalla ihan perus lyijykynällä muodon muoville. Huom! Piirrokset tulee tehdä mattapuolelle, koska kiiltävälle puolelle ei tartu minkäänmoinen muste tai muu värikynän jälki!

 Hahmoteltuani haluamani riipuksen kuvioineen, ryhdyin piirtämään kuvioita tuolla valkoisella geelikynällä. Haastavaa oli, sillä mokoma kynä ei tahtonut toimia kunnolla. Sain tehdä melkein tunnin töitä, että sain kuviot tehtyä. Seuraavalla kerralla kokeilen kyllä puuvärejä. Oli meinaa urakan jälkeen hartiat ja niska ihan hirveissä krampeissa. Toki olisi suotavaa harkita parempaa työasentoa. Huom liika kumittaminen syö muovin väriä niin kuin yllä näette!

 Tässä kuviot ovat nyt valmiit ja leikkasin koko komeuden irti arkista. Tuon ison reiän leikkasin teräväkärkisellä veitsellä, sillä mie en omista kunnollisia saksia, joilla tuo olisi onnistunut hyvin.

Seuraavaksi olikin sitten uunin vuoro. Ohjeissa kehoitettiin lämmittämään uuni 175 asteeseen ja muovi piti laittaa uunipellille, jossa on leivinpaperi tai folio. Itse käytin leivinpaperia. Kun uuni oli valmis, lykkäsin riipuksen pellille ja suoraan uuniin mahdollisimman nopeasti. Jos uuni on liian haalea, muovi ei kutistu kunnolla. Jos taas uuni on liian kuuma, kuvio käpristyy ja vääntyy pilalle. Ei siis saa pitää uunin luukkua liian kauaa auki!
Muovia piti pitää uunissa n. 3 minuuttia. Aluksi ei juuri tapahtunut mitään, mutta hetken odotuksen jälkeen riipus kupertui reunoistaan ylös. Tämä ei kuitenkaan haitannut, sillä ajan myötä riipus oikeni ja kutistui. Uunista poisottaessa pitää muitaa, että niin pelti kuin myös muovi ovat kuumia. Pikkasen jouduin heti uunista ulosotettuani painelemaan riipusta tasaiseksi paistolastalla. Jahka riipus oli tarpeeksi viileä, pääsin ihailemaan lopputulosta paremmin. Mielestäni se onnistui oikein hyvin ja tuli jopa halutun kokoinen. Ohjeissa kerrotaan seuraavaa: Valmis kutistunut muovi on kova, ei taivu ja on paksumpi, kooltaan n. 1/5 alkuperäisestä ja paksuudeltaan n. 1,25 mm. Värit on paljon intensiivisemmät ja pienet värin epätasaisuudet on hävinnyt.

 Riipuksen alkuperäinen koko oli n. 16 cm x 13 cm ja näin se kutistui. Kutistuneen riipuksen mitat ovat 7,5 mm x 5,6 mm. Eli kutistuu vähän reilu puolet alkuperäisestä koostaan

Porasin Dremelillä reiän riipuslenkkiä varten ja hioin reunat pitkällä sormus-viilalla (viila on toiselta puolelta tasainen ja toiselta puolelta pyöreä). Hioin myös riipuksessa olevan reiän samaisella viilalla. Siistittyäni koko komeuden lisäsin pintaan vielä varmuuden vuoksi hieman fiksatiiviä, jolla piirrokset säilyvät paremmin. Lenkki kiinni ja ketjuun roikkumaan. Eikös tullutkin kaunis, vaikka itse sanonkin? Näin saapi tehtyä halvalla ja pienellä vaivalla koruja ja muita kivoja juttuja. Innostuin täysin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti